Marscompagnies van Sint-Rolende (de)

Home / Henri Storck / Filmografie / Films alfabetisch / Marscompagnies van Sint-Rolende (de)

 

Titelkaart :

We danken de marscompagnies uit de streek tussen Samber en Maas, hun voorzitter dr. Wauthy, professor

Joseph Roland en pijper Robert Simons.

 

De enige film van de Belgische feesten mét commentaarstem. De beelden situeren de streek, de tekst situeert het gebruik en de trieste, mooie geschiedenis van Rolende, koningsdochter, die, om een gedwongen huwelijk te ontvluchten, het huis verliet en van uitputting stierf aan de voet van een eik, maar niet zonder eerst Sint-Ogier te hebben verleid.

Eénmaal per jaar gaat men met haar reliekschrijn rond en zo kan haar vrome aanbidder het gebeente van zijn geliefde voor zijn kapel zien voorbijtrekken. Als heel die context duidelijk gemaakt is, volgt de film de ontwikkeling van het feest, dat om vier uur in de morgen met tromgeroffel begint en, na een lange ommegang van 35 km door velden en gemeenten, eindigt met een plechtige mis. Het is een echt evenement, dat alle energie van de stad en de hartstocht van zijn inwoners ontketent. Mannen, vrouwen en kinderen veranderen in soldaten van het Empire, lossen schoten en lessen de dorst van de dapperen. De priesters dragen hun kazuifel in het veld en iedereen ziet er verdomd tevreden uit. Storcks camera heeft er weinig moeite mee, enkele mooie scènetjes op te pikken: de namaakkapitein die zo gelukkig is met zijn gewicht-voor-één-dag, de uitputting van de deelnemers, zwetend onder hun harige kepie, de aflossing van de dragers van het reliekschrijn. Een folklore zonder aanwezigheid van toeristen, waarbij een tiental dorpen onderling feestviert en waarbij alle rangordes vervagen: de militaire en de kerkelijke, de landelijke en de sociale.

 

Realisatie : Henri Storck geassisteerd door David McNeil

Beeld : Michel Baudour, Paul De Fru, Michael Sander geassisteerd door Peter Anger, Michel Ognier, Michel De Fru, Michel Houssiau

Montage : Alain Marchal geassisteerd door Eva Houdova

Script : Anne Hislaire en Jean McNeil

Tekst en stem : Christian Huart

Geluidsopname : Marcel Bertiaux, Alain Pierre

Mixage : Roger Defays

Fotografie : Virginia Leirens

Elektriciens : Raymond Fromont, Christian Coppin, Jean-Luc Huque

Productie : Films Henri Storck

Productieleiding : Baudouin Mussche en Pierre Cohen

 

Nederlandse versie onder de titel De marscompagnies van Sint-Rolende. Tekst en stem van Prosper Verbruggen

 

35 mm / kleur (Gevacolor) / 17 minuten / 1970-1974

Om de film te bekijken, gelieve de paswoord per email vragen naar info@fondshenristorck.be en dan hier klikken