De Belgische zeehavens

Home / DVD / De Belgische zeehavens

De Belgische zeehavens 1900 – 1970. Prijs 19 €

 

Docks & Dockers is een verzameling van dertien films over de zes Belgische zeehavens zoals ze werden vastgelegd door verschillende filmmakers in de loop van de voorbije honderd jaar. Samen vertellen ze het verhaal van een metamorfose. Niet alleen van havens en schepen, maar van een hele samenleving. Schaalvergroting, technologie en een gewijzigd economisch model zorgden ervoor dat havens weggroeiden van de steden waar ze ontstonden. Dertien momentopnames documenteren dit proces van verandering. Het individuele verhaal van Antwerpen, Brussel, Gent, Luik, Oostende en Zeebrugge wordt door Patrick Verhoeven in breder perspectief geplaatst.

 

Aankomst per boot | Stadspanorama gefilmd van op een boot (Alexandre Promio, 1897, 1’57”)
Twee korte films van Alexandre Promio gedraaid voor rekening van de Association Frères Lumière, die tot de oudste beelden horen die van de stad Antwerpen werden gemaakt.

Het werk aan de haven (Anoniem, 1925-1930, 17’43”)
Compilatie van vier lange promotiefilms over de Antwerpse haven. Deze historische beelden brengen de vele dokken en sluizen in beeld, alsook verdwenen havenmonumenten en beroepen, zoals de befaamde Antwerpse buildragers.

Compagnie Maritime Belge Lloyd Royal – Verbindingsteken tusschen België en de kolonie (Anoniem, jaren 20, 11’22”)
De Compagnie Maritime Belge werd opgericht op aandringen van koning Leopold II en zorgt sinds 1895 voor een regelmatige verbinding tussen Belgie en Kongo. Een voorstelling van het bedrijf en het vertrek van de Kongoboot Albertville.

Brussel zeehaven (Anoniem, ca. 1922, 2’44”)
Naar aanleiding van de inwijding van het kanaal en de nieuwe haven van Brussel worden grote feestelijkheden georganiseerd. De Italiaanse torpedojager San Martino geeft een aantal eresaluutschoten ten beste.

De haven van Gent (G. Pieters, 1937, 10’55”)
Een netwerk van rivieren, kanalen en spoorwegen garanderen de verbinding tussen de industriële haven van Gent en het Europese hinterland. Dankzij haar moderne infrastructuur is de haven in staat een grote diversiteit aan goederen te verwerken.

West-Vlaams Filmjournaal (Jean-Marie Pylyser, 1982 – 1984, 4’50”)
Twee journaals over de uitbreidingswerken van de Zeebrugse haven in de jaren tachtig met o.m de plechtige inhuldiging van de nieuwe Pierre Vandammesluis eind 1984, in aanwezigheid van ministers en hoogwaardigheidsbekleders.

Yser journaal (Anoniem, 1919, 3’40”)
In Oostende gaat de koninklijke familie aan boord van de Amerikaanse torpedojager USS Ingraham. In volle zee stappen ze over op de ‘George Washington’, die hen naar New York zal brengen.

Het leven staat niet stil (Paul Pichonnier, 1939, 3’50”)
Om de passagiers van de mailboten tussen Oostende en Dover gerust te stellen in tijden van oorlogsdreiging werd Paul Pichonnier gevraagd een promotiefilm te maken om aan te tonen dat de veiligheid van de passagiers een absolute prioriteit vormt.

Een eeuw overtochten (Gaston Vernaillen, 1946, 15’10”)
Documentaire van Gaston Vernaillen die terugblikt op een eeuw maritiem verkeer tussen Oostende en Dover. Aan de hand van schilderijen, maquettes en oude afbeeldingen van schepen wordt de geschiedenis van de verbinding geillustreerd.

Havenarbeidsters (J.M. Remouchamps, 1928 & 1933, 2’23”)
Reportage gemaakt voor het Musée de la Vie Wallonne waarin getoond wordt hoe in de jaren twintig en dertig in de haven van Luik kolenlichters ook door vrouwen werden geladen.

Het Albertkanaal (Charles Dekeukeleire, 1937, 5’30”)
Charles Dekeukeleire maakte deze korte documentaire tijdens de graafwerken aan het Albertkanaal, dat het industriebekken van Luik verbindt met de Antwerpse haven.

Duel met de tanker (Armand Van Coppenolle, 1964, 20’25”)
Loods Lievens moet de slechtsturende tanker Sigborg, die bovendien een explosieve lading vervoert, veilig naar Antwerpen brengen. Docu-fictie gebaseerd op de gelijknamige roman van Libera Carlier.

Poorten der natie (Henri Storck, 1954, 16’32”)
Promotiefilm voor de Belgische havens van Henri Storck, gebaseerd op het boek De Belgen en de zee van Henry De Vos en Charles Bronne. De film beklemtoont het belang van de havens voor de economie van het land.

 

Bestellen

U kunt ze op de volgende manier bestellen, direct op het kantoor 19 €

Ofwel U stort het exacte bedrag

23 € (19 € + 4 € portokosten (België)

27 € (19 € +8 € portokosten (Europa)

 

U vermeldt uw adres en de gewenste DVD.

Na ontvangst van uw betaling, sturen we u de DVD per post (binnen de twee weken)

Fonds Henri Storck
Kustlaan 19F
1000 Brussel
IBAN BE28 2100 6792 5920
BIC: GEBABEBB

 

Technische details

Duur: 101′
Taal: Nederlands, Frans
Ondertiteling & navigatie: Nederlands, Frans, Engels
Regio: code PAL (all regions)