Kaap naar het zuiden

Home / Henri Storck / Filmografie / Films alfabetisch / Kaap naar het zuiden

Er zijn zeer mooie reportagemomenten: de doortocht van het Panamakanaal, de verdeling van de goederen en de rijkdommen op het eiland Pitcairn, de siësta van de zeelui, de zittende dans van twee Polynesische vrouwen.

Het relaas van een zeereis: het zeilschip Mercator verlaat Antwerpen en doorkruist gedurende acht maanden de Zuidzeeën. Toerisme à la Rousseau, waarbij de regisseur altijd aan de kant van de bon sauvage staat, van wie puritanisme en beschaving bezig zijn de levensvreugde af te nemen.

 

Reportage en beeldopnamen : John Fernhout

Montage : Henri Storck

Muziek : Marcel Poot

Stem : Ben Danou

Klankopname : Pathé-studio’s te Joinville-le-Pont. Marconi-procédé.

Productie : C.E.P. onder de directie van Henri Storck

 

35 mm / zwart-wit / 25 minuten / 1935

 

 

Om de film te bekijken, gelieve de paswoord per email vragen naar info@fondshenristorck.be en dan hier klikken

 

Kaap naar het zuiden laat ter gelegenheid van enkele aanloophavens snelle aantekeningen de revue passeren: het eiland Pitcairn, door muiters van de Bounty gesticht, Moorea, één van de Genootschapseilanden (Frans-Polynesië), het Fakarava-atol, het paradijselijke eiland Hiva Oa, wijkplaats van Alain Gerbault, de solozeevaarder, en begraafplaats van Gauguin, alsook Honolulu, waar de Amerikaanse beschaving binnenkort de patriarchale eenvoud zal hebben verdrongen.

Francis Bolen, Histoire authentique du cinéma belge, Ed. Mémo et Codec, 1978

 

In 1934 sticht Henri Storck zijn eigen firma Cinéma-Edition-Production. Eén wezenlijke doelstelling: opdrachtfilms realiseren. De vraag blijft niet uit. Storck realiseert persoonlijk enkele documentaires, maar slaat het voorstel van een lange zeereis aan boord van het schoolschip Mercator af. Het is de vroegere cameraman van Joris Ivens, John Fernhout, die tijdens de oorlog zijn naam tot Ferno zal veramerikaniseren, aan wie hij deze opdracht zal toevertrouwen. Storck dringt erop aan dat de sociale context, het milieu, de beroepen, de tradities en de economische beweegredenen bestudeerd worden. In 1935 brengt Fernhout een aanzienlijke hoeveelheid pellicule van zijn reis mee, waarmee Storck bij de montage drie uiterst verzorgde kortfilms samenstelt die de faam van de C.E.P. vestigen.

Paul Davay, Cinéma de Belgique, Ed. Duculot, 1973

 

Harmonieuze beelden weergegeven door een mooie commentaar, gesproken door Ben Danou, de speaker met de gouden stem.

Krantenknipsel