Nieuwe stoffen

Home / Henri Storck / Filmografie / Films alfabetisch / Nieuwe stoffen

 

Deze documentaire is als een fictie opgebouwd. De ruimte: de immense fabrieken – clean en verlaten – van de nieuwe technologieën. Het hoofdpersonage: plastic. Het verhaal: het ontwerpen van een nieuwe materie en het succes van een laboratoriumonderzoek verteld als een wetenschappelijke thriller met peripetieën, hoop, ontmoediging enz.

Een eenvoudige film die het didactische aspect veraangenaamt en dorre onderwerpen interessant maakt. We onthouden verder de passages met animatie, een gepaste muziek (die inventief is zonder opdringerig te worden), sciencefictionbeelden die laboratoria in alchemistenruimten transformeren. Dertig jaar later is het een archieffilm voor technici en verzamelaars van curiosa.

 

 

Realisatie : Henri Storck

Beeld : Jean Rabier en Jean Penzer geassisteerd door Jacques Moniquet

Montage : Ginette Boudet

Tekst : Charles Dorat

Stem : Roland Ménard

Muziek : Benoît Quersin

Fotografie : Suzy Embo

Productie : C.E.P.

Productieleiding : Louis R. Boogaerts

Opdrachtfilm ter gelegenheid van het eeuwfeest van Solvay & Co

 

Nederlandse versie onder de titel Nieuwe stoffen (stem Herman Niels)

Spaanse, Portugese, Italiaanse en Engelse versie

 

Verkorte versie van nummer 62 : Plastieken (34 minuten / 1963)

 

35 mm / kleur (Eastmancolor) / 17 minuten / 1964

 

De film is eigenlijk de cinematografische bijdrage aan het eerbetoon dat de laatste weken gewijd werd aan de grondlegger van de soda-industrie, Ernest Solvay … Enkele summiere toelichtingen preciseren eenvoudigweg de korte hoofdstukken van een betoog dat, voor de leek, de allures van een inval in de ongelooflijke wereld van een of andere alchemist aanneemt. Maar de destilleerkolven van deze alchemist zijn een vreemde wirwar van spiraalbuizen en lichtgevende bollen geworden, of van witgloeiende ovens waarin vloeistoffen met een bizar koloriet kolken, als een feest voor de ogen … Nieuwe stoffen is dus tegelijk een getuigenis over het werk van onze geleerden, een documentaire over de toepassing van de uitgevoerde onderzoekingen, een kort gedicht gewijd aan de schitterende wereld van de wetenschap en de industrie van onze tijd.

André Thirifays, Le Soir