Reddingsdiensten aan de Belgische kust (de)

Home / Henri Storck / Filmografie / Films alfabetisch / Reddingsdiensten aan de Belgische kust (de)

Talrijke didactische titelkaarten geven in nogal bloemrijke officiële bewoordingen op voorhand tweetalige uitleg over het probleem in het algemeen; animatietekeningen begeleiden de uitleg:

Alle beschaafde landen hebben langsheen hun kust reddingsposten ingericht om zeelieden-in-nood ter hulp te snellen. In onze buurlanden worden de reddingsposten door privé-verenigingen georganiseerd. In België wordt de reddingsdienst door de staat georganiseerd. Langsheen de Belgische kust met zijn lengte van 67 km zijn er 9 reddingsposten en 130 redders. Geen kust ter wereld is beter toegerust. Na deze glorieuze inleiding volgen de opsomming van de bootjes die voor dit doel ter beschikking staan, en het gedetailleerde plan van het maritieme verkeer.

Vervolgens bestaat de film uit een reeks scènes, kleine stukjes verhaal, die allemaal handelen over één aspect van dat moedige werk uitgevoerd door onverschrokken mannen. We citeren: de meteorologische dienst te Brussel, de aankondiging van een storm, opleidingsoefeningen, de simulaties van een schipbreuk, de tewaterlating van de bootjes (getrokken door paarden), het werpen van touwen en van boeien (met een reddingsbroek) om de ongelukkigen in nood op het strand te hijsen, de Rode-Kruispost met zijn verpleegsters, gesluierd en gekleed als lekenzusters, de ploegenwedstrijden, die een immense menigte aantrokken en waarbij de winnaars – allen vrijwilligers – een medaille kregen.

Er zijn natuurlijk opnamen van lucht, zee, wolken, golven en staketsel, maar er zijn vooral kleine actiefragmenten die reeds getuigen van Storcks meesterschap in het vertalen van een gebeurtenis in beelden. Opnamen van een collectieve inspanning, oog voor het detail, de technische precisie en de gebaren van de mannen aan het werk, het genot de rode tronies van de zeelieden te mogen filmen: hier vind je al heel het maritieme vocabularium van de cineast. Het is een precies en compleet document, dat ons toelaat een aantal dingen opnieuw te zien die verloren gegaan zijn: de belangrijke rol van de paarden (dieren die nu van het strand geweerd worden), de volksfeesten met minister en fanfare op het strand …

 

Realisatie : Henri Storck

 

Opdrachtfilm van het bestuur van het Zeewezen.

De heer Lippens, minister van Zeewezen, wordt in de titelkaarten genoemd.

 

35 mm / zwart-wit / stomme film / 15 minuten / 1930

 

Om de film te bekijken, gelieve de paswoord per email vragen naar info@fondshenristorck.be en dan hier klikken