Vrolijke donderbussen (de)

Home / Henri Storck / Filmografie / Films alfabetisch / Vrolijke donderbussen (de)

 

In bepaalde dorpen tussen Samber en Maas is het een traditie voor de deelnemers aan de beroemde militaire marsen, het feest de dag nà de mars voort te zetten. Onder de invloed van vrolijke drinkgelagen, geven ze zich dan over aan vermakelijke dwaasheden, een parodie van militaire en religieuze rituelen die de dag tevoren nog met respect nageleefd werden.

Het is de ontlading na de parade, het feest van het bier. Zigzaggende ‘vereerders’ dragen een bierglas als een reliekschrijn op de schouders. De militaire orde ontaardt in wanorde, de oorlog van ’40 en de Amerikaanse mariniers mengen zich al onder de ulanen en de sappeurs. De zeden en gedragingen vertonen sterke gelijkenis met de uitspattingen en de studentikoze ontgroeningsrituelen: men plaagt een groentje en overgiet zijn buik met bier. De film volgt de algemene sfeer, de cineast vindt genot in het filmen van laarzen en brengt in een parodistische montage de soldaten en een kudde koeien met elkaar in verband.

 

De folkloristische processie van de Madeleine te Jumet die in juli plaatsvindt, trekt door een weide met de naam Terre al’ dance. De deelnemers geven er zich over aan gedans en gehuppel, wat herinnert aan een zeer oude legende, volgens welke een groep pelgrims onder de leiding van een priester op die plaats begon te dansen toen ze vernam dat de zeer geliefde kasteelvrouwe van het dorp op miraculeuze wijze gered was van de pest.

Het is een gek uitzicht, iets wat je nooit gezien hebt: koorjongens dansen vrolijk met de monstrans in de hand, de soldaten gaan achterwaarts vooruit, de vrome beelden worden op een ritmische pas voortgedragen of balanceren op huppelende schouders. Kortom, het zijn optochten bevangen door waanzin en sint-vitusdans.

Al die buitensporige evenementen worden gedragen door fanfaremuziek, trommels en klaroenen, en de klankband is net zo woelig als wat het beeld toont.

 

Realisatie : Henri Storck geassisteerd door David McNeil

Beeld : Michel Baudour, Paul De Fru geassisteerd door Michel De Fru, Peter Anger, Michel Ognier, Michel Houssiau, Jean-Jacques Mathy

Montage : Alain Marchal geassisteerd door Eva Houdova

Geluidsopname : Marcel Bertiaux, Alain Pierre

Mixage : Roger Defays

Fotografie : Virginia Leirens

Productie : Films Henri Storck

Productieleiding : Baudouin Mussche

Titelkaart : (Zie tekst voor een vrije vertaling van de Franse titelkaarten.)

 

35 mm / kleur (Gevacolor) / 16 minuten / 1970-1974

 

Om de film te bekijken, gelieve de paswoord per email vragen naar info@fondshenristorck.be en dan hier klikken