Zonnig leven aan het strand

Home / Henri Storck / Filmografie / Films alfabetisch / Zonnig leven aan het strand

De voorstelling van de charmes en voordelen van de Belgische kust.

De montage geeft een afwisseling van totaalopnamen van de menigte op de dijk of het strand (met details of kleine scènes), en portretten (Ha, de mooie baadsters!), en zorgt voor een zeer overtuigend ritme van levensvreugde. Men vergeet de dwang van de opdracht en ziet alleen nog het beeldenboekje van een aandachtig cineast, die oog heeft voor de duizend en één feitjes die zich op het strand afspelen.

 

Realisatie : Henri Storck

Assistent : Armand Henneuse

Beeld : John Fernhout

Assistent-beeld : Marcel Deflandre

Montage : Henri Storck

Commentaar : Eric de Haulleville

Stem : Joris Diels – directeur KNS

Muziek : Marcel Poot

Orkest van het Belgisch Nationaal Instituut van de Radio, onder leiding van Stan Brenders

Productie : C.E.P.

Productieleider : R. G. Le Vaux

 

Opdrachtfilm van de Belgisch-Luxemburgse Dienst voor Toerisme

 

Nederlandse versie onder de titel Zonnig leven aan het strand, tekst van Marnix Gijsen (stem: Joris Diels)

Engelse versie onder de titel Summer by the sea

 

35 mm / zwart-wit / 14 minuten / 1936

 

 

Om de film te bekijken, gelieve de paswoord per email vragen naar info@fondshenristorck.be en dan hier klikken

 

Storck kent het strandleven op zijn duimpje … Het schouwspel der zee en der duinen was het decorum van zijn jeugd. Wanneer hij zijn camera naar het zeestrand richt, komt zijn sensibiliteit spontaan los, noteert hij een beeldensuite die hij jarenlang heeft gekoesterd. Ook het leven aan het strand kent hij tot in de kleinste détails, met inbegrip van de tegenstellingen tusschen het strandvermaak der rijke badgasten en het gestolen pretje van de arbeidersfamilies die zich amper een week-einde aan zee kunnen veroorloven … Storck draaide deze films echter in opdracht, voor toeristische doeleinden. Dies mocht blijkbaar alleen de mondaine charme van het strandleven worden getoond. Van dit leven, en van de heerlijkheid der natuurelementen, biedt Zonnig leven aan het strand een levendig totaalbeeld, stemmig en dartel.

Vooruit, 26 februari 1937

 

Een aangenaam cinematografisch gedicht, helder, vrolijk, bezaaid met kleine humoristische pointes. Het drukt een inspanning uit, een neiging, een geestesgesteldheid: die van de hele filmgroepering die door Storck geleid wordt. Deze jonge regisseur heeft altijd gestreden voor een productie die zich hierin van de gewone productie onderscheidde, dat ze menselijk zou zijn, écht cinematografisch, ernstig georganiseerd.

René Jauniaux, Le Peuple, 28 februari 1937